Gatekunst i Grenoble

Vil du besøke gatekunstverkene i byen Grenoble? Vil du finne ut mer om Street Art Fest?

Da har du kommet til rett sted. Street Art Galerie tilbyr deg jevnlige artikler rundt temaet gatekunst. Vi er en butikk som spesialiserer seg på gatekunst, og vi prøver å gi deg så mye kunnskap som mulig om denne kunsten.

Grenoble er Frankrikes must-besøk by for gatekunst. Hvert år arrangeres Street Art Fest, der gatekunstnere fra hele verden jobber på en rekke vegger i hele Grenoble.

I denne artikkelen vil du oppdage vår street art route, der vi har listet opp totalt 63 verk. Vi inviterer deg til å utforske hele artikkelen for å få med deg severdighetene!

Gatekunststien i byen Grenoble

Grenoble er en by i regionen Auvergne-Rhône-Alpes, midt i fjellene. Med over 160 000 innbyggere er Grenoble den tredje største byen i regionen. Byen er også kjent for sin gatekunstfestival, der mange kunstnere deltar hvert år.

Siden 2015 har Street Art Fest funnet sted i byen Grenoble. Festivalen har som mål å fremme urban kunst samtidig som den pynter opp byens ulike gater med superbe fresker. Hvert år deltar nasjonale og internasjonale gatekunstnere og skaper rundt hundre verk. Foreningen ble grunnlagt av Jérome Catz.

Vi dro til Grenoble for å oppdage de fantastiske freskomaleriene byen har å by på. Det finnes et stort antall verk i de forskjellige gatene. Dessverre fikk vi ikke sett alle freskene. Vi oppdaget til sammen 63 gatekunstverk i hele byen, som vi har plassert på kartet nedenfor for å gi deg en reiserute med gatekunst.

Hvis du vil oppdage enda flere verk, inviterer vi deg til å se på kartet på den offisielle nettsiden til Street Art Fest. Foreningen tilbyr også en brosjyre med en oversikt over alle verkene.

Hvis du heller vil bli hjemme, har vi tatt med denne korte videoen for å gi deg en smakebit av Grenobles gatekunst. Denne tar for seg noen av verkene vi kom over på vår vei rundt i Grenoble by.

Uten videre kan du oppdage de 63 verkene vi kom over på vår rute, og vi begynner med Augustine kofie og Iota i byens industriområde.

MacroFusion – Augustine Kofie & Iota

For å oppdage dette første verket må du dra til Polygone Scientifique. Denne store fresken, som dekker lageret til selskapet STMicroelectronics, er laget av to urban art-kunstnere: Isabelle Jauffret (Iota) og Augustine Kofie. Verket ble malt i juni 2021.

Du kan finne dette maleriet ved hjelp av kartet ovenfor eller ved å bruke denne adressen: 41 Rue Jules Horowitz, 38000 Grenoble.

Sommerspill 2021 – Srek Killah One

Veggmaleriet ble også vist i Polygone Scientifique, og ble laget under 2021-utgaven av gatekunstnerne Srek og Killah One.

Navnet på gatekunstverket er ikke tilfeldig valgt, for Summer Games 2021 er en idrettskonkurranse forbeholdt medlemmer av europeiske forskningssentre. Det representerer derfor flere idrettsutøvere i aksjon. Helsekrisen har utsatt konkurransen fra 2021 til 2022.

Tråden – Seth

Dette veggmaleriet ble laget av gatekunstneren Seth i 2017, og er uten tvil Grenobles mest kjente. Verket er dessverre ikke lenger synlig i dag. Tråden eller Le File viser to barn som kommuniserer ved hjelp av to kopper som er knyttet sammen med en flerfarget tråd.

Tråden eller Le File.

For å betrakte maleriet må du gå til grensen mellom byen Fontaine og Grenoble, på følgende adresse: 11 Avenue Aristide Briand, 38000 Grenoble.

Etien’ – Etien’

Kunstneren Etien laget denne tegningen i juni 2017, og den forestiller en kvinne som holder en aerosolhette i hånden. Verket kan sees på Cours Berriat, der mange andre verk er til stede.

Notre Dame de Grâce II – A’Shop

Du må inn i Raygroup-gården for å beundre dette verket som forestiller en kvinne som leser en bok mot en fargerik bakgrunn. Tegningen ble malt i 2017 av kunstnere fra det kanadiske kollektivet A’Shop.

Integrasjon – INK4RT

Værket «Integration» er et resultat av INK4RTs arbeid i forbindelse med 2017-utgaven av Street Art Fest. Veggmaleriet er 20 meter langt og 2,8 meter høyt. Det har som mål å smelte sammen med det omkringliggende bymiljøet.

Den er plassert på Cours Berriat, i likhet med de to foregående freskene.

La Courbe – Apefugl

Dette maleriet, som strekker seg over et helt veggparti, ble laget av Monkey Bird-duoen til 2017-utgaven av gatekunstfestivalen i Grenoble. De to medlemmene i Monkey Bird Crew er Edouard Egéa og Louis Boidron.

Monkey Bird Crew.

Tegningen er plassert rett over INK4RTs tidligere verk, og forestiller en fugl som holder en globus på skulderen.

Det barhendte mennesket kalte sjelen med ett ord – June

Gatekunstneren Juin er opphavsmannen til dette verket som ble skapt i 2018. Det dekker en port på Cours Berriat fullstendig. Noen meter unna er også fasaden på et hus dekket av de samme motivene.

Kollaps – NEVERCREW

Christian Rebecchi og Pablo Togni er to sveitsiske urban art-kunstnere som danner duoen Nevercrew. De står bak dette praktfulle veggmaleriet fra 2020 som forestiller en isbjørn teipet fast på veggen. Budskapet som formidles gjennom dette verket er tydelig: Menneskeheten setter naturen rundt seg og dyrene i fare.

Denne tegningen kan også sees på Cours Berriat ikke langt fra de fem foregående verkene. Det er synd at det er plassert graffiti på undersiden av verket.

Den røde tigerinnen – Marco Lallemant

Grenoble-baserte graffitikunstneren Marco Lallemand står bak denne tegningen av en rød tigerhunn på Cours Berriat. Kunstneren liker å avbilde vegetasjon og dyr ved hjelp av ulike maleteknikker som akryl, oljemaling og spraybokser.

Crewcaracha

Crewcaracha er et kollektiv av venner som liker å tegne felles prosjekter. De bruker hovedsakelig collage- og graffititeknikker for å skape verkene sine. Bildet over ble laget i 2018 og forestiller en meksikansk hodeskalle på den ene siden og englevinger på den andre.

For å se fresken, gå til denne adressen: 10 Rue Denis Papin, 38000 Grenoble.

Lirio púrpura – Dados.0

På spansk betyr «Lirio púrpura» «Lilla lilje». Tittelen på denne praktfulle fresken, som strekker seg over et helt veggparti, taler for seg selv. Den spanske kunstneren Dados.0 er økologisk engasjert og ønsker å etterlate seg en bedre verden enn den vi har blitt etterlatt.

Den giganteske tegningen kan sees på parkeringsplassen til en bolig på denne adressen: 19 Bis Rue Du Drac, 38000 Grenoble.

TAWOS

Disse garasjeportene er plassert rett ved siden av det forrige verket. Den urbane kunstmaleren TAWOS har gitt oss fargerike og abstrakte motiver til dette verket fra 2018.

ASAZ

Street artist Asaz One liker å tegne realistiske portretter med sans for detaljer. Han tok tak i en markise i Rue du Drac for å lage dette nydelige svart-hvitt-portrettet.

Finn balansen – MC Baldassari

På Street Art Fest 2019 malte gatekunstneren MC Baldassari (Marie Clémentine Baldassari) denne enorme buketten med pioner. Den franske maleren liker å avbilde blomsterkomposisjoner i tegningene sine.

Dette fargerike verket kan sees i krysset mellom Rue du Drac og Rue Belin.

Buda – Jaba

Colombianske Didier Jaba Mathieu malte denne frescoen med Buddha-tema til 2017-utgaven av Grenobles urbane kunstfestival.

Vi kan se mange trær mot en blå bakgrunn, som alle har en trekantet topp. Det største treet står i midten av bildet. Dette treet er roten til Buddha, som ser ut til å være i meditasjon. Denne tegningen finner vi i begynnelsen av Rue Mozart.

Grand Duc & Fils – Etien’

Street art-kunstneren Etien’ har malt om fasaden på denne bygningen i Rue Mozart med blå som dominerende farge og med en storhertug og hans sønn som motiv. Resultatet er praktfullt og vel verdt å ta en titt på!

Collectif CH2

Rett overfor det forrige verket ligger en vakkert utsmykket bygning med musikk som tema, og jazz i særdeleshet. Dette verket ble malt av den tidligere foreningen CH2, som opphørte å eksistere i 2009.

St Bruno EKIP EKIP – Neo Musty

Néo Musty, en kunstner fra Grenoble, tegnet dette veggmaleriet ved siden av restauranten Dragonne Pizza. Vi kan skimte hodet til en mann til høyre på tegningen, som hovedsakelig består av blått. Dette gatekunstverket ligger like ved Place Saint-Bruno i Grenoble, derav navnet.

Néo Musty

Stellär – Serty31

Alexandre Serty, eller Serty31, er opphavsmannen til denne graffitien med abstrakte, fargerike former på svart bakgrunn. Han skapte dette verket under 2015-utgaven av Street Art Fest.

Stridsfugler – STEL

Disse to store strutsene tegnet på en lilla bakgrunn går ikke upåaktet hen i rue Abbée Grégoire. Lyon-kunstneren Stel liker å avbilde dyr og spesielt fugler.

Space Ocean – Neo Musty

Denne blå og lilla maneten er et annet verk av Néo Musty. Den ligger i en gate parallelt med et annet verk av kunstneren som vi presenterte tidligere.

Alle andres naboer – Collectif Muz Mural Media

På 6th Street Art Fest skapte kollektivet Muz Mural Media dette vakre, fargerike veggmaleriet som forestiller smilende barn rundt et bord og en rosa bil.

Kollektivet, som består av kunstnerne Cetrange og Pyervie, liker å fremheve verdier som medmenneskelighet og solidaritet. De lar seg hovedsakelig inspirere av gamle fotografier av enkeltpersoner når de skaper verkene sine. Her er tegningen inspirert av to bilder: det ene av en gruppe barn og det andre av en bil.

Palindrome – Tawos

I samme gate som de to foregående veggmaleriene, viser dette en hvit og fargerik graffiti laget av Tawos. Kunstneren har for vane å leke med bokstavene i pseudonymet sitt for å skape kunstverkene sine.

1010

1010 er en tysk kunstner som liker å skildre 3D-illusjoner. Han forsøker å skape optiske illusjoner og å gi inntrykk av at det er et hull i fasadene der han griper inn.

Muse-hic – Piet Rodriguez

Denne gatekunsttegningen er utført av Piet Rodriguez, og forestiller en kvinne og hennes cello. Sistnevnte har en særegenhet ved at strengene ender på toppen av en strømstolpe.

Kirsebærvær – Groek

Denne vakre, fargerike tegningen ledsaget av små røde kirsebær er laget av kunstneren Groek. Verket kan sees på Rue Vergniaud og er vel verdt å ta en titt på!

Pyer_Vie

Pyer-Vie skapte dette svart-hvite verket på gata i New York, og ledsager det med følgende budskap: «Disse grimaserende barna er ungdommens bekymringsløse ånd. I en tid der mange ting ikke går som vi ønsker, kan vi velge å se på den lyse siden.»

Ekis og Boye

Dørene til et lagerlokale i Rue Beethoven har blitt lyst opp av gatekunstnerne Ekis og Boye. De to kunstnerne har malt dørene med en blå skrifttype og lagt mønstre på toppen.

Deltakerfestival med VOTOUR – Eaje Charrel

Eaje Charrel (centre d’accueil collectif et familial) har blitt utsmykket av et kunstnerkollektiv bestående av blant andre VOTOUR. VOTOUR har tatt navnet sitt fra fuglen som har bodd i hjertet av Grenobles fjell siden 2000. Den deltakende fresken viser flere dyr med barnlige streker.

Passage de la Rue Charrel

Veggene i en passasje i rue Charrel er dekorert med flerfargede geometriske former, som vi kan se på bildet over. Vi har ikke funnet kunstneren bak denne vakre kreasjonen.

Pont Ferroviaire de l’Estacade – Jérôme Favre

I hjertet av Grenoble by ligger broen over jernbanelinjen. Under skinnene er et område på rundt 3000 kvadratmeter utsmykket med vakre gatekunstfresker som skildrer scener fra det lokale livet.

Siden 2010 har kunstneren Jérôme Favre malt Estacade-broen. Han leder prosjektet takket være sine ulike samarbeidspartnere, som består av byen Grenoble, SNCF og andre bidragsytere.

Broen er også hjemsted for et stort matmarked. Han tegner derfor fresker i forbindelse med sistnevnte, byens jernbanehistorie og andre viktige elementer som byen Grenoble er hjemsted for.

Mat til ettertanke – hvordan og hvorfor

Tvillbrødrene og gatekunstnerne How & Hosm har skapt denne praktfulle fresken i rødt, hvitt og svart over en hel veggstrekning. Disse tre fargene er de to malernes varemerke. Mange detaljer er flettet inn i hverandre i denne storslåtte tegningen.

Srek & Killah One

På rue du Lieutenant de Quinsonas kan vi få øye på denne flotte graffitikunstneren med en sprayboks i hånden. Denne tegningen er resultatet av et samarbeid mellom kunstnerne Srek og Killah One.

Fin Fest – Lucretia Torva

Dette veggmaleriet, som også finnes i Rue du Lieutenant de Quinsonas, er utført av den amerikanske kunstneren Lucretia Torva og det franske kollektivet Contratak. Med utgangspunkt i temaet bil kan vi skimte ulike amerikanske biler i hele maleriet.

Ekis og June

I forbindelse med 2016-utgaven av Street Art Fest samarbeidet kunstnerne Ekis og Juin om å skape denne maskerte mannen. Verket kan sees fra Rue Turenne og Rue Augereau.

Rue Augereau

Hvis du tar rue Augereau, har du sjansen til å oppdage flere kunstverk på en gang! Flere fresker er nemlig malt ved siden av hverandre. Gatekunstnerne bak dem er Ekis, Romain Minotti, INK4ART, Juin, M4U og The Shepeest.

Hyllest til de argentinske bestemødrene på Plaza de Mayo – Animalitoland

Animalitoland er den argentinske gatekunstneren Graciela Gonçalves Da Silvas kunstneriske verden. Her har hun skapt et barn som forsøker å slippe lyset gjennom.

La oss få bagasjerommet – Fanakapan

Den engelske kunstneren Fanakapan reiser verden rundt og etterlater seg sitt karakteristiske veggmaleri ledsaget av ballonger. Her har maleren tegnet den berømte Dumbo med et trist uttrykk i ansiktet. Det er ledsaget av flere ballonger med smilefjes tegnet på.

Fredsvåpenet – Snek

Det urbane kunstverket ovenfor er laget av tegner Snek. Her har han avbildet en kvinne som feller noen tårer på det afrikanske kontinentet. Symbolet for fred er representert i pannebåndet som den samme kvinnen bærer. Verket som helhet oppfordrer til fred på det afrikanske kontinentet.

Jenta bak skorsteinen – Vill tegning

De urbane elementene ble brukt av Wild Drawing i verket «Girl Behind the Chimney». Skorsteinsrøret gir en 3D-effekt til harpen som holdes av den unge kvinnen. Sistnevnte er kledd i en lang kjole som flyr av gårde og får sin fulle plass i den flere meter høye fresken.

Ubi Sum ibi Moveo – Nesta

Denne fresken er tegnet på fasaden til Maison des Associations i Grenoble. Den dominerende fargen på denne tegningen er blå. Vi kan se ulike elementer som blader, frukt og til og med sopp.

Skrivingens historie – Collectif Contratak

Denne fresken er tegnet langs hele veggen som grenser til det kommunale svømmebassenget Jean Bron, og er utsmykket med flere graffiti og tegninger av alle slag langs hele lengden. Den er laget av kollektivet Contratak.

Herre Chaix

Mister Chaix skapte dette svart-hvite verket på Street Art Fest 2018. Den urbane kunstneren har skapt en speileffekt. Vi ser nemlig en Alien omgitt av to like kvinner. I likhet med mange av verkene på Street Art Fest har verket dessverre blitt tagget siden det ble skapt.

Black lives matter – Combo

Værket ble utgitt i 2020 av Combo, og har gjort seg bemerket takket være det sterke budskapet det bærer. Det er en hyllest til George Floyd som døde 25. mai 2020 i Minneapolis.

Vi kan lese «I can’t breathe» eller «je ne peux pas respirer» på skjorten til mannen til høyre. Dette var den siste setningen George Floyd uttalte før han døde.

På T-skjorten til personen til venstre står det «Black Lives Matter» eller «Black Lives Matter». Dette er navnet på en politisk bevegelse som oppsto i 2013 i USA for å bekjempe rasisme mot svarte mennesker.

Kjærlighet er et bur – EZK

Eric Ze King eller mer kjent som EZK tegnet dette veggmaleriet. Det ser ut til at Donald Trump har låst en due, som er symbolet på fred, men også Twitter-logoen, inne i et bur. USAs tidligere president står rakrygget og stolt overfor sin handling.

Lady Refugee – Goin

Kunstneren Goin, som har for vane å formidle sterke budskap gjennom sine arbeider, har her malt en flyktning som lar en due slippe ut.

Mimes – Anthony Lister

Det er den australske gatekunstneren Anthony Lister som står bak denne store fresken som strekker seg over flere meter. Her har han malt to mimere i svart og hvitt.

Helten er deg – Lapiz

Gatekunstneren Lapiz har tegnet en mann iført gul vest og maske. Han ledsager tegningen med følgende budskap: «The hero is you». Dette verket gir og beholder håpet hos den som betrakter det.

Vårjenta – RNST

For å avslutte arbeidene rundt Victor Hugo-parkeringen, bringer vi denne enorme fresken av RNST. Tegningen viser en jente med en gangsterbandana rundt munnen. Hun er ledsaget av

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *