Vil du oppdage noen vakre verk skapt i hyllest til George Floyd? Vil du lære mer om hvordan bevegelsen Black Lives Matter har påvirket gatekunsten?
Da har du kommet til rett sted! Street Art Galerie er en butikk som spesialiserer seg på gatekunst. Vi gir deg de beste rådene og prøver å gi deg svar på alle spørsmålene dine.
Den brutale døden til George Floyd, som ble kvalt av en politibetjent, sjokkerte mennesker over hele verden. Etter denne tragiske hendelsen ble det arrangert en rekke Black Lives Matter-protester, og gatekunstnere spredte antirasistiske budskap over hele verden med sine storslåtte veggmalerier.
I denne artikkelen vil du oppdage:
- Frescoene som hyller George Floyd rundt om i verden
- Banksys antirasistiske kunstverk i hyllest til offeret
- Andre kunstverk i samme tema
.
La oss starte med en gang med de vakre tributtene fra gatekunstnere som hyller denne afroamerikaneren.
Kunstverk til ære for George Floyd
Den 25. mai 2020 ble verden sjokkert over George Floyds død. Som en påminnelse ble denne amerikaneren brutalt kvalt til døde av politimannen David Chauvin.
En video av arrestasjonen viste en hvit politimann som presset kneet sitt mot Floyds nakke i nesten ni minutter mens afroamerikaneren lå i håndjern på magen og gjentatte ganger sa at han ikke fikk puste. Hendelsen utløste protester mot politivold og rasisme i flere amerikanske byer og i land over hele verden.
Mange gatekunstnere har mobilisert og laget malerier rundt om i verden for å spre et antirasistisk budskap og protestere mot dette urettferdige dødsfallet.
De fleste av tegningene forestiller George Floyds portrett og kan sees mange steder. Graffiti er ofte flyktig, men har likevel en varig kraft. Selv om de kan viskes ut, vil de forbli etset inn i historien og bevart takket være kameraer.
I 2013 hadde det afroamerikanske samfunnet skapt Black Lives Matter-bevegelsen i USA. Denne bevegelsen kjemper mot politivold mot fargede mennesker. Dette fenomenet fikk mye større fart i mai 2020, da tragedien i Minneapolis inntraff.
De første kunstverkene som ser dagens lys, befinner seg i Minneapolis i delstaten Minnesota. Stedet der attentatet fant sted, er nå utsmykket med minneverk.
Xena Goldman, Cadex Herrera og Greta McLain – USA
Den 25. mai 2020 skapte en gruppe Minneapolis-kunstnere bestående av Xena Goldman, Cadex Herrera og Greta McLain et gatekunstverk til ære for George Floyd. Dette er sannsynligvis George Floyds mest kjente veggmaleri. Verket har vært omtalt flere ganger i mediene, og selveste USAs tidligere president Barrack Obama reagerte på det.
Melodee Strong – USA
Dette verket med tittelen «Mama» kan sees over butikken Cup Food som tragedien skjedde foran. Det forestiller Afroamerikanske mødre i sorg mot en bakgrunn som representerer det amerikanske flagget. Bildet er inspirert av offeret som ropte etter moren sin da politibetjenten hadde kneet sitt på nakken hennes i nesten ni minutter.
Melodee Strong ble også hentet inn for å lede en gruppe av lokale kunstnere for å tegne Black Lives Matter-bokstavene på Plymouth Avenue nord i Minneapolis i juli 2020. Dette prosjektet ble finansiert av Minnesota African American Heritage Museum Gallery.
Eme Freethinker – Tyskland
Dette veggmaleriet ble laget av kunstneren Eme Freethinker på en av de delene av Berlinmuren som fortsatt står. Den samme kunstneren, også kjent som Jesus Cruz Artiles, hadde også tegnet en karikatur fra filmen Ringenes herre med temaet Coronaviruset. For å finne ut mer, inviterer vi deg til å sjekke ut vår artikkel dedikert til dette emnet.
Combo CK – Frankrike
Den parisiske gatekunstneren har laget en freskomaleri i byen Grenoble som en hyllest til George Floyd. Verket ble malt overfor byens politistasjon. Kunstneren fulgte publikasjonen på Instagram med meldingen «Svarte liv betyr noe. Vi glemmer ikke, vi tilgir ikke».
Dugudus – Frankrike
Kunstneren Dugudus, også kjent som Régis Léger, har laget en collage som viser USAs tidligere president Donald Trump, utkledd som politimann. Han ser avslappet ut mens han holder kneet mot George Floyds hals. Teksten på offerets kropp lyder «Jeg får ikke puste». En liten tekst nederst til høyre lyder «R.I.P. George Floyd».
M. Detail Seven – Kenya
I et slumområde sør i Nairobi i Kenya ble offeret avbildet sammen med ordet «haki», som betyr «rettferdighet». Verket i røde og gule farger er laget av den kenyanske gatekunstneren Allan Mwangi, bedre kjent som M. Detail Seven.
M. Detail Seven.
TV Boy – Spania
Kunstneren TV Boy har også engasjert seg i temaet på gatene i Barcelona i Spania. Verket hans dukket opp 31. mai 2020 som en hyllest til George Floyd.
Banksys arbeid for George Floyd
Den berømte gatekunstneren Banksy lot ikke sjansen gå fra seg til å gi sitt syn på drapet på George Floyd. Den 6. juni 2020 avduket sjablongkunstneren et nytt antirasistisk verk inspirert av tragedien som berørte Minneapolis og hele verden.
Instagramposten til den forlovede artisten ble ledsaget av en støttemelding til Black Lives Matter. Meldingen lyder:
«Først tenkte jeg at jeg bare skulle holde kjeft og høre på svarte mennesker om dette temaet. Men hvorfor skulle jeg gjøre det? Det er ikke deres problem. Det er mitt problem. Fargede mennesker blir sviktet av systemet. Det hvite systemet. Som et ødelagt rør som oversvømmer leiligheten til de som bor i underetasjen. Dette feilaktige systemet gjør livet deres til en elendighet, men det er ikke opp til dem å fikse det. Det kan de ikke – ingen vil slippe dem inn i leiligheten over.Dette er den hvite manns problem. Og hvis de hvite ikke fikser det, må noen gå opp og slå inn døren.»
Værket ble til da hundrevis samlet seg på Parliament Square i London for å protestere mot Floyds død i USA 25. mai 2020. Banksys nye maleri forestiller et lys som brenner et amerikansk flagg. Bruken av hvite liljer er kanskje en referanse til død og gjenoppstandelse. Gatekunstnerens verk er svært mørkt og dystert.
Oppdag også andre engasjerte verk av Banksy. Vi tilbyr deg mange reproduksjoner av kunstneren i vår butikk.
Andre kunstverk mot rasisme
Siden George Floyds død i 2020 har det blitt produsert mye antirasistisk arbeid. Det finnes imidlertid mange andre fresker som tar for seg antirasisme som tema.
Banksy – Svalen
Banksy skapte overskrifter da han laget dette verket på en kommunal vegg i Essex i England. Det forestiller fem duer som holder bannere med påskriftene «Go back to Africa», «Leave our earthworms alone» og «Migrants are not welcome». Budskapet er adressert til en ensom svale som hviler på det som ser ut til å være en telefonlinje. Bildet har siden blitt gjenstand for klager, og kommunen har siden ødelagt kunstverket og kalt det støtende og rasistisk. Kommunens reaksjon viser at verket tydeligvis var for nær sannheten. Banksys valg av fugler er smart. Duen, som oftest assosieres med byen, har vært en innfødt fugl i mange byer så lenge noen kan huske. Den afrikanske svalen, derimot, trekker hvert år om sommeren for å nyte solskinnet mens Afrika tilbringer vintermånedene. Svalenes ankomst vekker alltid stor jubel, ettersom den ofte varsler at sommeren endelig har kommet.
ZABOU – Rasisme er et virus
Gjennom freskoen «Rasisme er et virus» viser kunstneren Zabou at rasisme er en sykdom som vi må bekjempe og utrydde.
Kunstneren Zabou viser at rasisme er en sykdom som vi må bekjempe og utrydde.
Basert på et ekte fotografi tatt under Black Lives Matter-protestene, viser dette veggmaleriet en ung svart demonstrant iført en maske med teksten «Rasisme er et virus». En påminnelse om at ulikhet og urettferdighet finnes over hele verden.
Alexsandro Palombo – Hvem er nestemann?
Tittelen «Hvem er den neste?» er et verk av kunstneren Alexsandro Palombo som ble laget i juni 2020 på veggene i Milanos gater. Kunstneren ønsket å fokusere dette veggmaleriet på temaet rasisme og Black Lives Matter-bevegelsen.
Vi kan se ordene «Who is next?» dukke opp på tavlen, som betyr «Hvem er den neste?». Frihetsgudinnen er avbildet med Ku Klux Klans kyse, og den afroamerikanske utgaven av Simpson-familien er et korrosivt portrett av den amerikanske drømmen. En refleksjon over rasekrisen som preger USA og resten av verden.
Nathan Murdoch
I 2019 skapte gatekunstneren Nathan Murdoch et mektig antirasistisk veggmaleri i en undergrunnsbane i Peterborough i England. Etter George Floyds død har interessen for dette verket fått en verdensomspennende oppblomstring. Nathan Murdoch skapte dette gigantiske verket. Det forestiller hendene til to mennesker med ulik hudfarge som danner et hjerte med fingrene sine. Verket er sprayet på.
Oppdag de andre hyllestene!
Hvis du har lest andre artikler om gatekunst, vil du skjønne at også her er gatekunsten svært viktig for å nå ut med budskap. Vi inviterer deg også til å se de andre artiklene på vår gatekunstblogg.
La oss håpe at kunstnernes mange budskap har en positiv effekt på samfunnet og antirasistisk vold. Mange gatekunstnere vil fortsette å skape urbane kunstverk for å påvirke, få folk til å tenke og prøve å forandre ting.
I mellomtiden inviterer vi deg til å bla gjennom vår samling av gatekunstmalerier og våre malerier som hyller kjendiser som Mohamed Ali eller Lil Peep.
Oppdag maleriene våre nå ved å klikke på bildet nedenfor.